Tolv foton från jakten på midvinterljuset i fjällen

Rejäl kyla, fukt i någon form och vinterljus ger förutsättningar för magiska fjällfoton under vintern. I årstiden högvinter i boken Ett år i Härjedalsfjällen går jag igenom några fenomen som fastnat på bild samt kikar på vad det är som skapar dem. Boken är precis utgiven och jag är inte i behov av några ytterligare foton, tvärtom. För två år sedan när jag precis fått Strövtåg från Funäsfjällen råkade jag på några foton som var så fina att de bidrog till att jag skrev en till bok.

Riktigt samma känsla fick jag inte i år (vilket kanske är tur). Detta blogginlägg är en dagbok över en dryg vecka där jag försökte fånga det magiska ljuset på bild. Jag kan avslöja att det inte riktigt gick på räls. Jag har begränsat mig och bara tillåtit en bild per dag, med undantag för en dag var jag ute på två fotoexpeditioner så då blev det två.

Älvros klockstapel

Första fotot är taget med artificiellt ljus vilket också räknas. Älvros gamla kyrka och klockstapel vid Ljusnan är vackert upplysta i mörkret och något av ett favoritmotiv. Normalt brukar jag passera i dagsljus men kombinationen trassel med webbsajt och skrivare gjorde att jag hade bokpaket att skicka innan jag gav mig iväg. Därför hann det bli kolsvart innan jag kom hit.

Älvros

Det var en krispig kväll och alla träd var helvita. De glittrade superfint och jag ville egentligen ha med dem på bilden. Men kameran tyckte att det var för mörkt och vägrade fokusera på de rimfrostiga träden och det var för kallt för att stå och pilla med manuellt fokus så jag nöjde mig med att fota klockstapeln.

Resan mellan Stockholm och Funäsfjällen bjöd på snabba temperaturväxlingar. Minus nitton och stjärnklart på ett ställe och nio grader mildare ett par mil bort. Det är lätt att köra när månen lyser upp snön men vips är det antingen kolmörkt för att molnen släckt lampan, eller helvitt när man hamnat mitt i en snöby.

Soluppgång över rimfrostvita träd

Kylan höll i sig och på morgonen var alla träd fortfarande helvita. Men jag var heltrött efter resan som avrundades med att tömma bilen på bokkartonger och skyffla in dem torrt och frostfritt. Soluppgången var fantastisk och färgade fjälltopparna rosa, precis så som jag vill fota dem. Men jag vill vara en timme upp på fjället.

Medan kaffebryggaren puttrade letade jag fram min dunjacka och tog ett varv i kvarteret fortfarande iklädd pyjamas och morgonrock. Tänkte att imorgon ska jag minsann fota denna vy uppe från fjället.

Vita träd mellan Anderssjöåfallet och Hamrafjället

Dagen efter var rimfrosten såklart puts väck. Det var finska självständighetsdagen och jag fick finbesök av Minna. Hon håller på med ett projekt att fota halor. För detta ändamål behövs iskristaller i luften och sol. Enligt prognosen skulle det komma sol. Vi åkte bortåt mot Hamra i hopp om att de skulle köra sina snökanoner.

Snötäcket var inte tjockare än att vi kunde parkera vid Anderssjöåfallet och ta trapporna upp. Vi fortsatte till fots på sommarleden upp på Hamrafjället till den gamla skidliften. Trevlig promenad även om det är jobbigt pulsa i drivor. Vi såg massa träd insvepta i dimfrost eller isbark. Supervackert och jag tog en hel radda med bilder, både med mobilen och den där kameran jag svor över att jag skulle skicka tillbaka. Men vitbalansen på samtliga blev helt uppåt väggarna. Aldrig varit med om sådant hopplöst resultat. Trots massa jobb i Lightroom liknar inget verkligheten. Detta är en mobil-bild som jag försökt göra vitare istället för helblå.

Halo ovanför Tänndalssjön

Dagen efter såg jag en halo, om än ganska tråkig sådan. Den syntes ovanför Tänndalssjön när jag åkte ner till Funäsdalen med bokkartonger.

Månen lyser upp

Förutom att åka runt med kartonger till återförsäljare levererade jag böcker till privatpersoner som beställt. Under en sådan promenad tog jag denna bild av månljuset. Fullmåne, eller nästan fullmåne, på snö blir verkligen ljust och bra. Man behöver inga gatuljus sådana nätter.

Kvarnströmmen

Dagen efter var det dags att värma upp bilen igen för att köra ett par kartonger till den andra dalgången. Det blev också en promenad bland gamla lador i Bruksvallarna (något som fått ett eget inlägg). På vägen hem stannade jag till vid Kvarnströmmen

Kvarnströmmen

I somras var det någon fiffig person som avverkade träden som skymde sikten av Kvarnströmmen vid fikaplatsen. Precis bredvid finns en parkeringsficka som plogas hela vintern. (Mina försök att reda ut varför det plogas där men inte vid Anderssjöåfallet har tyvärr inte lett till några resultat). Tyvärr blir det så småningom en tvåmeters snödriva som effektivt skymmer sikten och gör det svårt att ta sig dit om man inte är beredd att klättra lite. Men än så länge är det fritt fram. Makrot satt på kameran vilket var bra då det var skymning.

Skidpremiär

Enligt prognosen skulle det vara solsken och uppehåll mest varje dag men istället singlade det ner snöflingor. Utmärkt eftersom det behövs snö för att göra skidspår. Skidspår fanns också, men bara upptrampade av andra entusiaster. Jag har inte grävt runt bland gamla foton men tycker att ledbolaget varit sena med att börja pista i år. Andra år har de börjat platta till snön för att den ska bli ett bra underlag. (Ju mer man plattar desto längre håller spåren på vårkanten, något jag skrivit om här).

Jag var också lite sen ut. Hade en hel del ”ska bara” innan jag kom iväg. Fångade morgonljuset på väg upp men var för sent ute för att fota det från fjället.

Rimfrost och kallt på fjället

Nästa morgon var jag uppe i ottan för nu minsann skulle jag traska ut i grådasket och möta soluppgången på fjället. Men när jag tittade ut var månen delvis dold av moln så jag stannade hemma. Gick ut en sväng i området med makrot. En av säsongens fotomotiv är alla fröställningar med snö och rimfrost. Här hundkex tillsammans med måne och en aning morgonrodnad. Samt lite elledningar. Vinkeln avslöjar att jag legat ner och fotat.

När jag kom hem och satt och tinade upp så kom solen fram och det blev magiskt vackert. Jag drog därmed på mig ytterkläderna igen och började traska uppåt. Solen försvann och det började snöa. Halvvägs uppe kom den fram igen och jag tänkte att nu måste det bli en halo. Icke. Det finns en antydan till vertikalpelare i denna bild och bilden jag lagt allra överst.

Anderssjöåfallet promenad från Hamra livs

Bäcköra som är ett av de nya stugområdena vid Hamra sålde slut på ett par minuter. Jag fick chansen att se hur ett av husen ser ut inuti över en trevlig kopp kaffe samtidigt som jag levererade böcker. (Fint och väl utnyttjade ytor).

Anderssjöåfallet

Efteråt tog jag en promenad bort till Andersjöåfallet igen. Denna gång med makrot på mitt gamla kamerahus som fixar att fota snö utan att skicka vitbalansen till månen.

Solnedgång över Hamrafjället

Hinner man inte upp på fjället för att fota soluppgången behöver man inte vänta särskilt länge innan den är på väg ner igen. Så sista dagen traskade jag uppåt igen. Målet var att åtminstone ta mig upp till röset som brukar vara min startpunkt. Men så fort jag kom upp på kalfjället så upptäckte jag att det blåste. Rimfrosten var puts väck och det var snorkallt.

Hamrafjället

Jag får fler tillfällen att ta fina bilder tänkte jag och vände neråt igen.

Sjörök över Ljusnan

Den morgon jag skulle åka söderut var det -29 i Sveg. Med det jag vet idag hade jag avbokat och åkt en annan dag. Bilen jag lånat fixar inte temperaturer under -20. Den får inte upp normal arbetstemperatur i motorn då om man inte sätter för något framför grillen. Nåväl. För att göra en lång historia kort så kom jag fram till slut.

Tack för att du följde med på denna utflykt. Titta gärna på fler foton i mina böcker.

chefstomaten