Ut med taggmoln och in med instagram

Är det någon här som gillar taggmoln? En lista eller snurrande moln där de etiketter som används ofta på bloggen är större och de mindre vanliga orden mindre? När jag började blogga tyckte jag taggmoln var ett fräckt och överskådligt sätt att snabbt visa bloggens innehåll på. Sedan dess har jag haft ett taggmoln i någon av kolumnerna – kolumner som i sin tur har flyttat runt lite, legat på var sin sida av huvudkolumnen eller båda på högersidan.

Men så för ett tag sedan fick jag för mig att det där taggmolnet, det var väl inte så där värst intressant utan bara en enda stor grå textmassa som tyngde ner sidan. Den här bloggen spretar. Det vore ju en sak om molnet visade olika stadsdelar i Göteborg för den som är inne och läser om Göteborg och olika orter på franska Rivieran för den som läser i det ämnet men nu var det bara en enda jättelång lista. Det finns säkert sätt att lösa det så att det kommer upp olika moln beroende på vilken kategori läsaren är på men jag vet inte riktigt hur man gör.

Istället fick jag för mig att taggmolnet skulle bort från sidokolumnen. En omfattande rensning av sidokolumnerna har pågått ett tag. Senaste inlägg, senaste kommentarer, annonser och mycket annat smått och gått har försvunnit för att göra sidan renare och mer snabbladdad. Nu rök taggmolnet. 

Istället la jag det på en egen sida kallad vanliga taggar under arkiv. Det plugin jag hade, better tag cloud, gjorde sig dock inte så bra som en sida. En massa inställningar som fanns i en tidigare version av plugin:et hade plockats bort och nu blev det en synnerligen trist lista.

Jag bytte därför till ultimate tag cloud och fick en sida med ord i olika storlek. Eftersom det gick valde jag att blanda färgerna. Det är väl på sätt och vis lite grann som att ha flygande text i power point (gräsligt) men efter tre år med ett grått taggmoln kändes det lite glatt. Tror inte så många hittar till den sidan i alla fall.

Med ultimate tag cloud går det att välja ålder på taggarna, exempelvis att bara aktuella taggar som används det senaste x dagarna tas med. Det känns dock inte så viktigt i mitt fall, ett inlägg om en vandringsled har inget direkt bäst-före-datum. En nackdel med ultimate jämfört med den gamla better tag cloud är att på den sistnämnda kunde man ställa in att taggarna ska vara nofollow vilket google föredrar.

En av anledningarna till att taggmolnet flyttade på sig var att jag höll på och stuvade om i menyn. Det var i samband med att jag gjorde en översiktssida åt #blogg100-inläggen som jag strukturerade om. Det är inte lätt göra en meny som är lättnavigerad, alla ord får inte plats och därför får det bli rullgardinslösning. Numera är det bara korta ord i huvudmenyn vilket förhoppningsvis gör det lättare att se att det är rullgardiner och hitta rätt. Samtidigt har jag modifierat utseendet en aning. Bakgrunden var förut diskret grå, nu är den bredare och svartare.

Andra mindre förändringar är att alla länkar är numera lila istället för blå samt att texten har blivit lite luftigare med ett större radavstånd.

Egentligen vill jag ju byta tema helt till ett som är modernare. Men jag har insett att gör jag det kommer vartenda äldre inlägg att behöva göras om (eller jag acceptera att de ser hemska ut). Jag har nämligen absoluta storlekar på alla bilder. En bild som ska fylla hela kolumnen är 480 pixlar, bilderna i det här inlägget är alla 220 pixlar breda. Denna storlek kommer de bibehålla. Men byter jag till ett annat tema med en bredare kolumn så kommer texten inte längre passa ihop med bildstorlekarna…

Därför tvekar jag. Och rensar och strukturerar om. Och ibland lägger jag också till. Igår la jag till en instagram-widget. Inte helt säkert på varför men jag fick ett ryck. Bra eller dåligt?

Det kanske kan vara kul att jämföra med hur bloggen såg ut för snart tre år sedan.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)