Zakopane i Tatrabergen metropol för turister och vandrare

Flera personer rekommenderade Tatrabergen i allmänhet och Zakopene i synnerhet. Kartboken lockade med grönmarkerade vägar det vill säga vägar med utsikt så vi styrde åt det hållet och trodde att vi skulle se vackra berg och avrunda dagen i nästa land. Riktigt så blev det inte. Kombinationen åskskurar, en trött kartläsare och ändlösa vägarbeten satte P för våra planer. Köerna fick de jag gnällde över häromdagen att vara patetiska. Jag tror det tog oss 2,5 timme att rulla 1,5 km. För att upptäcka att vägen vi skulle åka var avstängd. Något vi borde ha vetat om då vi hade köat oss förbi samma ställe tidigare samma dag. Kartläsaren får helt enkelt inte många poäng denna dag…

Det var extremt mycket folk, både på vägarna till Zakopene och i stan. På varenda gata stod det en gulklädd parkeringsvakt. De tog bara kontanter. Vi var på väg att lämna byn osedd men ändrade oss och gick till en uttagsautomat. Ville jag ha 1000, 2000, 4000 eller annan summa zloty? Jag tryckte annan summa tills jag kunde få ut 50 zloty som var det minsta beloppet.

Jag önskade rätt snabbt att jag plockat ut lite fler pengar så att jag kunde köpt några av de speciella bakverk som såldes precis överallt. Parkeringskillen ville ha 10 och 222 använde jag till två koppar kaffe och en äppelkaka som var helt ok, mycket äpplen och inte så söt. Jag sparade en peng ifall jag skulle behöva parkera igen.

Zakopane är en sportort ungefär som Chamonix. Massor av affärer som säljer vandringsskor. Utsikten från vandringslederna i området ska vara fantastiska. De såg vi aldrig, vi var glada att vi lyckades pricka vår korta promenad mellan två störtskurar med regn. Vår promenad blev dock längre än planerat då vi gick fel. Ganska skickligt när vi bara skulle runt kvarteret.

Något mer jag ska notera är att vägen till och från Zakopene kantades av den största samling av reklamtavlor jag sett. De allra flesta var för hotell och liknande men vi såg även ett från antiabortrörelsen. En aning avbrott till hönor som springer runt fritt och höstackar.

Mer än så hinner jag inte rapportera från Zakopane idag för vi ska ge oss av (jag senarelägger publiceringen för att försöka få inläggen i rätt ordning). Förnyade försök att lämna Polen bakom oss.

Kan lägga till att middagen blev på McDonalds som var fräschare än jag är van.


Utsikt från hotellet Campanile i Nowy Targ. En bit norr om Zakopene det vill säga fel håll. Annars inget fel på hotellet som var ett av de fräschare och billigare som vi bott på. Att vi gav upp våra försök att bemästra bergen och stannade kvar i Polen beror delvis på att det verkar vara ont om hotellrum i Slovakien som ligger söder om bergen.

Det här är ett blogginlägg är skrivet under en bilresa mellan Stockholm och Antibes via Östeuropa. En sammanfattning med lite info om hur de hänger ihop kanske blir av efteråt. Har även fått önskemål om karta (får se vad jag kan göra). Alla inlägg hittas via denna tagg

chefstomaten