Att hitta sitt eget bildspråk

Igår lyssnade jag ihärdigt på P1 under en seg bilresa. Därigenom hörde jag en intervju med fotografen Håkan Elofsson som är aktuell med en utställning med Indienbilder på Fotografiska i Stockholm. Utställningen låter intressant men det som fick mig att spetsa öronen var när Håkan Elofsson pratade om att hitta sitt eget bildspråk som fotograf. Det hade tagit honom åratal att hitta sitt men till slut hade han insett att sitt eget bildspråk, det är bilderna som är lätta att ta. De bilder som bara kommer utan ansträngning och som andra säger ”å vad bra” medan man själv rycker på axlarna och tycker att det där var väl ändå inget. Motsatsen är de där bilderna man slitit länge för att få till men när man visar dem rycker omgivningen på axlarna och tycker att det där var väl inget särskilt.

Rosa blommor och vatten – är det mitt?

Det lät så självklart när han sa det och jag började att i minnet gå igenom min bildbank. Vilka bilder är det som varit lätta att ta för mig? Vilken typ av bilder återkommer ofta?

Den bild som omedelbart poppade upp i mitt huvud var en rosa dahlia med ett par vattendroppar i bladverket. Den fångade jag häromdagen utanför Rosendals slott under vår stora fikapromenad – egentligen försökte jag fotografera den stora Porfyrvasen men den ville inte riktigt vara med på bild. Det ville dock dahlian. Just rosa blommor och vatten i fryst eller flytande form är ett återkommande tema i mina bilder. Hur många rosor med rimfrost har jag fotograferat? Just nu är det säsong för nyponrosor. Vad skymtade i inlägget från Roslagsleden häromdagen? Och vad fotograferade jag en halvtimme efter att jag hört intervjun med Håkan Elofsson? Jag stannade till vid Brahehus för att låna toaletten och gissa vad som fastnade på minneskortet? Det känns dock lite förmätet att kalla det för bildspråk, jag kallar det snarare favoritmotiv. Inget särskilt unikt motiv heller för alla gillar väl blommor?  

Lite mer speciell är den här bilden av stråt som jag fotade strax efter rosen. Strået växte precis bredvid ett staket och den som tittar noga i ett par av vattendropparna ser en spegelbild av staketet. Coolt tycker jag.

Ska klura vidare på om jag har något särskilt bildspråk.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)