Ett lager vitt puder förändrar verkligen landskapet

Vips är vi inne i andra halvan av januari utan att jag bloggat minsta lilla pip. Det råder egentligen ingen brist på blogguppslag men alla riktigt bra idéer som skulle kunna utmynna i långa artiklar kräver ganska mycket research. Och sådant tar tid.

Dagarna har runnit iväg med annat. Dels har jag ägnat mig åt nödvändiga saker som bokföring och att förbereda kurser. Men delvis har tiden bara försvunnit på olika diskussioner i sociala medier (eller på att sitta på fingrarna för att undvika att kasta sig in i diskussioner i sociala medier). Det finns verkligen många tillfällen nuförtiden att öva sig i att sitta på fingrarna…

Täbys friluftsområden förändras med snö

I väntan på min plats i vaccinkön lever jag digitalt och håller avstånd. Det skulle kännas så himla snopet att dra på sig Corona nu när jag har hållit mig på min kant så länge. Den kanten har som bekant mest ägt rum i fjällen men jag har faktiskt gjort vissa promenader i Täby. Det är från dessa promenader jag hämtat dagens bildskörd. Temat är hur snö förändrar landskapet. Snö ljusar upp och förändrar en murrig barrskog till ett grafiskt blad i svart-vitt. Det blir faktiskt helt otroligt snyggt. Sedan döljer snön blöthålen så att man märker dem först när vattnet sipprar in i skorna (som såldes som vattentäta). Snön har nämligen fallit ovanpå blöt mark, det har inte hunnit bli tjäle först.

Mörtsjön, Rösjön och Käringsjön

Bilderna i detta inlägg är hämtade från olika småstigar i ett välbesökt grönområde i Täby. Där finns sjöar av varierande storlek. Den lilla skogsomringade Mörtsjön ligger precis i anslutning till bostadsområdet Skarpäng där min kompis Hårfagre bor. I anslutning till Skarpäng ligger också den långsmala Rösjön som mestadels hör till Sollentuna kommun. Båda dessa går att vandra runt, Mörtsjön på ett kort elljusspår, Rösjön med ett längre och delvis mer utmanande spår.

Käringsjön är i sammanhanget en liten pöl men den kan vara rätt jobbig att ta sig runt för den ligger i princip i en snårig våtmark. I området finns också Fjäturen som jag snurrat förbi flera gånger i jakt på runstenar.

Roslagsleden, skogsslingan och sjöslingan

I det område där jag av och till brukar hasa runt så finns det flera markerade leder. Först och främst passerar Roslagsleden genom området. Sedan har vi rundspåren: den gröna skogsslingan som slingrar sig genom djupa barrskogar, den blåa sjöslingan (så namngiven för att man blir blöt om fötterna om man går den) samt den rödmarkerade runslingan som delvis går över öppna fält och de där ekarna som jag fotat så många gånger.

Jag brukar oftast gå på helt andra stigar, de som är riktigt små och inte så välbesökta. Snön gömde undan en del av dem så att jag inte hittade igen de genvägar jag är van vid. Så här såg det ut i november.

Snö förändrar alla landskap

Snö har dykt upp på mina foton förr. Ta exempelvis en titt på tre bilder av samma stig i Täby eller varför inte den första och den andra snön har fallit i fjällen

Den här bilden från Ménerbes var januari månads bild i min fotokalender 2017.

Vi får se vad som dyker upp i nästa blogginlägg. Det skulle kunna bli en del boktips.

chefstomaten