Kunglig kaka till trettondagen

När jag först såg de här i skyltfönstren trodde jag att de var någon form av nyårskaka, eftersom de efterträdde julbûcharna. Men de stannade kvar i skyltfönstren långt efter nyår så till slut var jag tvungen att ta itu med lite efterforskningar. Violà – de heter kungakaka. Enligt husorganet wikipedia finns två versioner, den nordfranska galette des roi och den sydfranska gâteau des rois. Det här ska vara den sydfranska versionen från Provence dvs gâteau men jag såg den kallas galette i Antibes.

När jag hittade en liten krans på Cottard vågade jag handla en för avsmakning. Den visade sig vara riktigt god (tja, den var ju från toppkonditoriet Cottard). Jag skulle beskriva den som en krans av brioche-deg med kanderad frukt i. Vissa likheter med den stora gula bulle vi råkade få som frukostbröd. Med den viktiga skillnaden att kransen inte var gul och inte innehöll apelsinblomsvatten – något som på alla sätt förbättrade den!

Traditionellt sett ska kakorna vara till trettondagen, men de säljs numera under hela januari. Det ska också finnas en leksak i dem, ungefär som mandeln i gröten. Min lilla krans saknade dock ”mandeln”. Inte heller fick jag någon kungakrona till den. Jag har sett hur tjejerna på favoritbageriet lägger en kungakrona i guldfärgad papp på varenda kungakaka.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)