5 bästa vandringarna i södra Frankrike

1 Mont Chauve norr om Nice

Kanske är jag partiskt och gillar denna bara för att vi hade tur med vädret! Men det är relativt enkelt att ta sig till utgångspunkten Aspremont på serpentingvägar. Vandringen är en rundtur som är lagom lång (2,5h) och omväxlande. Den innehåller allt mellan grå stenruiner och blommande timjan till en fantastisk utsikt över storstaden Nice. Dessutom finns det historiska byggnader på vägen (även om vi nu råkade missa dessa). Läs inlägget här.

2 Uppe bland bergen ovanför Vence

Vence är egentligen värd en egen resa för att botanisera i den gamla stadsdelen, men kör man igenom staden och fortsätter uppåt finns det i princip hur många parkeringsplatser som helst att välja bland. Och från varenda p-plats går det åtminstone ett par stigar. Landskapet är en stark kontrast till palmerna och strandbarerna längs Rivieran: grå sten, gamla odlingsterrasser, kuperat, vild lavendel och timjan. På vår vandring fick jag en rolig bild av ett bilvrak mitt ibland blommande träd och så försvann stigarna i dimman. Notera att det kan finnas vallhundar i området. Bilderna från denna tur hittar du här.

3 Floden Bragues grönskande dalgång utanför Antibes

Brague flyter ut i Medelhavet mellan Antibes och Villeneuve-Loubet. Det verkar finnas parkeringsplatser lite här och var utefter floden, inte konstigt för det är nära Antibes (Biot och Valbonne) och både vackert och lättgått. Vi parkerade vid en hästgård norr om Antibes där vägen korsade Brague. Dalgången är populär område, vi mötte många vandrare och en skolklass under denna promenad.

4 Bilväg längs Medelhavet på Cap d’Antibes

Detta är egentligen en (populär) bilväg men den är så vacker att den förtjänar att avnjutas i långsammare tempo. Framförallt är det lättare att ta sig ett dopp om man inte har en bil att bli av med (näst intill omöjligt under högsäsong) Som promenadväg är den lättgådd men möjligen aningen lång. Kanske är cykel den perfekta kompromissen? Promenerar man från Juan de Pins längs Medelhavet kan man efter den lilla hamnen gena tvärsöver upp till fyren La Garoupe och gå genom den lilla parken tillbaka till centrala Antibes (ca 2,5h).  

5 De röda Esterelbergen väster om Cannes

Att köra västerut från Cannes längs corniche de l’esterel tillhör de obligatoriska inslagen på alla besök på Rivieran. Men varför inte beundra de röda Esterelbergen på närmare håll? Det finns en hel del vandrings- och mtb/vtt-leder att välja bland. Vi har startat i Théole-sur-mer och gått uppåt på några olika stigar (räkna med några hundra till 600 höjdmeter beroende på hur långt man går). Röda berg, stora kottar och blått medelhav. Notera att det inte finns något dricksvatten i bergen. Läs mer här.

Våra vandringar från Gourdon och Auribeau kvalade inte in på topplistan över vackra vandringar men hade det varit en topplista över söta byar hade de varit med.

Ovanstående topplista baserades på de vandringar som då var publicerade på bloggen. Fler vandringar har tillkommit. Plus en bok med naturen på Rivieran. .

Gillar du fransk mat och vill vandra på Rivieran?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)