Kategori: Franska Rivieran och Provence

Sedan våren 2009 har jag haft förmånen att ha Antibes som bas mellan en och fem månader om året. Jag har under dessa år rest franska rivieran och Provence runt.

Många utflykter har hamnat i mina böcker Strövtåg runt Antibes, Mitt Provence och Mitt Nice. Samt i Rivieran inom räckhåll.

Prenumerera på nya resereportage

Här nedanför finns många sidor med resereportage. Bläddra bland dem och prenumerera så får du fler. Vill du ha en introduktion med restips, kika på mina sydfranska restips.

Palais de la Mediterranee i Nice – ett ställe vars historia slår alla romaner

En söndag efter nyår blev jag bjuden på lunch på La fregate i Nice. Det är en restaurang i bottenvåningen på Palais de la Mediterranee på Promenade des Anglais i Nice. Uteplatsen är ett perfekt ställe om man vill sitta och snegla på grannarna och undra vem som äger lamborghini och de andra lyxbilarna som parkeringsnissarna flyttar omkring på trottoaren utanför. Och så kan man fundera på vad som hände med den Land Rover som arvtagerskan Agnès Le Roux körde när hon försvann spårlöst i det så kallade casinokriget.

Läs mer

Pyramidhusen i Villeneuve-Loubet

De här är eventuellt de hus på hela franska Rivieran som åsikterna går mest isär om. Är de ett fruktansvärt exempel på exploateringen eller är de ett landmärke? Jag tycker faktiskt att de är helt ok. Jag är glad över att inte hela Rivieran är bebyggd med den här sortens byggnader men de syns på långt håll. Dessutom så är de byggda så att de får maximalt med takterasser. Lägenheterna lär vara populära.

Läs mer

Favoritcafé i Antibes – Arts Thés Miss

Arts Thés Miss är mitt favoritcafé i Antibes vintertid. Som soltörstande svensk lockar uteserveringar med spanläge mer under höst och vår men vintertid finns inget bättre än att skaka av sig regnet och krypa in på ett ombonat och mysigt café. Vilket är precis vad Arts Thés Miss är. Det ligger i en av de smala gränderna i vieil Antibes. Det är ett litet café där ägarinna fixar fräscha sallader och gräddar florstunna crêpes.

Läs mer

Gigondas passar till ungt vildsvin

Dagens franska glosa är marcassin. Det betyder ungt vildsvin, till skillnad från sanglier som betyder vildsvin i största allmänhet. Orsaken till att jag lärt mig just denna glosa är att Kocken inhandlat en ny vinbok och där står det att marcasin passar till Gigondas. Eftersom Gigondas råkar vara ett av mina favoritviner så var jag förstås nyfiken på vad det kunde vara.

Läs mer