Franskt julbord: ostron, anklever och ungtupp
Även jag börjar inse att det är skillnad på ostron och ostron. Vi har ätit fransk julmat i två dagar redan. Det gäller ju att testa vad som är gott.
Läs merKristina Svenssons smultronställen i södra Frankrike, Sverige och ibland Wales
Vilket vin passar till vilken maträtt? Det kan krävas många experiment.
Även jag börjar inse att det är skillnad på ostron och ostron. Vi har ätit fransk julmat i två dagar redan. Det gäller ju att testa vad som är gott.
Läs merVad passar väl bättre när man sitter och sorterar bilder från Grand Canyon du Verdon, än ett glas rosé ur en flaska där etiketten pryds av en målning från just Grand Canyon du Verdon?
Läs merNär Bengt-Göran Kronstram i DN listar sommarens bästa roséviner är flera av favoriterna sydfranska: från Bandol, Tavel och Côtes de Provence. Kul tycker jag och firade med ett glas rosé till lunchen.
Läs merI april och november är det en stor vinmässa i Hippodromen i Cagnes-sur-mer. 260 utställare med ett par flaskor vin var = mycket vin att provsmaka. Entrén kostar €8 men det behöver man i allmänhet bara betala en gång. Handlar man tillräckligt på en mässa så får man gratis entré till nästa.
Läs merEn perfekt present: snygg presentförpackning, snygga flaskor och så en udda dryckesupplevelse. Smakar det så kostar det, det är dyra droppar i Glenn Strömbergs och Ove Boudins grappa-kollektion.
Läs merIgår var jag på en trevlig vinprovning på Stensjöhill Herrgård i Mölndal. Sommelier Elodie Grellier hade plockat fram fem viner från fem kontinenter. Kul att jämföra Syrah/Shiraz-viner från Frankrike, Australien, Kalifornien, Sydafrika och Chile. Vi var ett gäng och åsikterna gick därför isär. Det franska Crozes-Hermitage som jag gillade kallade andra för kålsoppa medan jag inte förstod vad de andra såg i det prisbelönta Red Baron från Australien. Om jag ska utse en generell testvinnare så blir det nog den kaliforniska flaskan.
Läs merEtt föredrag av Glenn Strömberg förvandlade mig till grappaentusiast, framförallt insåg jag att olika druvor ger olika karaktär. Åkte till Latte i jakt på Nebbiolo men fick nöja mig med Pinot. Grappa efter varje måltid framöver?
Läs merVinet framför andra i Provence är rosé. Och det är inget saftblask som det var i Sverige för tio år sedan. Det finns allt från kraftfulla roséer som passar till den rustika provensalska maten till mjuka viner som bäst avnjuts på balkongen.
Läs merEn cabernet sauvignon, en merlot och en shiraz testades tillsammans med lammstek, vildsvinsgryta och hemlagad pizza. Vilket vin passade till vilken middag?
Läs merNär jag startade tomatsallad döpte jag ett antal kategorier efter mina favoritämnen. Mitt vinintresse är dock säsongsbundet varför vin till mat har
Läs mer