Kategori: vin

Vilket vin passar till vilken maträtt? Eller snarare tvärtom, vilken mat ska jag laga för att lyfta det vin jag tänkt dricka? Det kan krävas många experiment för att reda ut detta.

Dessutom är vin så mycket mer än en dryck. Det är kulturhistoria och ett sätt att resa på hemmaplan. Eller att resa på plats bland vingårdar. Jag har mest besökt sydfranska sådana men ser fram emot fler.

Gigondas passar till ungt vildsvin

Dagens franska glosa är marcassin. Det betyder ungt vildsvin, till skillnad från sanglier som betyder vildsvin i största allmänhet. Orsaken till att jag lärt mig just denna glosa är att Kocken inhandlat en ny vinbok och där står det att marcasin passar till Gigondas. Eftersom Gigondas råkar vara ett av mina favoritviner så var jag förstås nyfiken på vad det kunde vara.

Läs mer

Syrah/shiraz-vinprovning på Stensjöhill Herrgård

Igår var jag på en trevlig vinprovning på Stensjöhill Herrgård i Mölndal. Sommelier Elodie Grellier hade plockat fram fem viner från fem kontinenter. Kul att jämföra Syrah/Shiraz-viner från Frankrike, Australien, Kalifornien, Sydafrika och Chile. Vi var ett gäng och åsikterna gick därför isär. Det franska Crozes-Hermitage som jag gillade kallade andra för kålsoppa medan jag inte förstod vad de andra såg i det prisbelönta Red Baron från Australien. Om jag ska utse en generell testvinnare så blir det nog den kaliforniska flaskan.

Läs mer