3 typer av bildspel med NextGEN Gallery

2021: Nu är det inte mycket som stämmer längre. Tekniksajten Lilla Gumman har gått i graven och det har de flesta av plugin:en jag gillade också. Nuförtiden försöker jag att i möjligaste mån klara mig med WordPress standard för att slippa gå tillbaka och ändra i så många inlägg. Bloggens utveckling får att följa i om bloggen

Gamla inlägget

I veckan har jag haft ett roligt förtroendeuppdrag – att gästblogga på tekniksajten Lilla Gumman! Det första inlägget handlade om att välja rätt kamera för semestern (och är en vidareutveckling på ett inlägg om att välja objektiv till resan) och det andra handlar om hur man kan visa upp bilderna från semestern på nätet. I det sistnämnda tipsade jag bland annat om att bildspel är ett trevligt sätt att presentera många bilder. Då slipper folk scrolla ner genom ett långt inlägg.

Här på tomatsallad har jag för närvarande tre olika sätt att visa bildspel på ihop med pluginet NextGEN Gallery (som organiserar bilderna i mappar). Jag skriver in en shortcode i ett inlägg och vips blir det ett bildspel. Lite olika beroende på vilken shortcode jag använder.

standard:

 

Detta är den inbyggda slideshowen som kommer med NextGEN Gallery. Gör vad den ska. Det går att välja storlek och om bilderna ska kapas för att passa i bildspelet eller ej. Finishen är dock inte riktigt som jag vill vilket är anledningen till att jag i omgångar letar efter alternativ.

köpt: monoslideshow

[ monoslideshow id=160 ]

Monoslideshow är ett FLASH-program för att visa bilder på sin webbsida. Själva monoslideshow kostar pengar och sedan finns (fanns) det ett plugin som integrerade det med NextGEN gallery. Det var en mardröm att installera vill jag minnas och jag tror att monoslideshow vid integrationen med NextGEN förlorade stora delar av sin funktionalitet. Lägg till att det på en av mina andra sajter helt har slutat att fungera så är det inget jag direkt rekommenderar.

Vilket är lite synd för det jag gillar med det är möjligheten att ha bildtexter (syns om man för musen över bilden). Med bildtexter kunde jag ta med besökaren på en resa.

favorit: scroll gallery

[ scrollGallery id= 160 ]

Till sist samma bildspel med NextGEN Scroll Gallery, det senaste tillskottet till bildspelsskörden. Jag testade det i somras och blev förtjust. Lätt att installera och ser snyggt ut. Jag kan välja om raden överst eller stora bildspelet ska röra på sig. Det enda som inte funkar så bra är bildtexter, radbrytningar saknas och långa bildtexter hamnar på nästa bild. Därför har jag stängt av bildtexterna.

NextGEN gallery håller ordning på bilderna

I exemplen ovan valde jag mitt senaste album vilket var nummer 160 i ordningen. Jag har visst nästan 4000 bilder här på tomatsallad och jag verkar inte sluta fotografera :-). Bilderna har tidigare publicerats på ett mer stillsamt sätt.

Edit 13 augusti 2013: Tyvärr fungerar det mellersta bildspelet inte längre. Jag skulle för närvarande starkt avråda från att installera NextGEN. Den nya versionen är mycket dålig.

Edit 1 oktober 2013: Nu har jag bytt till NextCellent Gallery – en legacy-version av det gamla NextGEN Gallery.

Edit 3 mars 2015: Nu fungerar av okänd anledning inte det första alternativet men däremot de andra två. Suck!

Edit 28 april 2020: Och nu är det bara det första som rullar. Jag har slutat att lägga in nya plugin för bildspel.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)