Välja boende på Rivieran

Jag är obotligt nyfiken och därför är det så roligt att tjuvlyssna på folk (ja det är roligt prata med folk också men då ska man få till en bra öppningsreplik och det är inte ”hej nu har jag tjuvlyssnat på er diskussion i en kvart och jag tycker att…”).

Jag gick min favoritpromenad längs murarna till favoritbageriet i gamla stan (strictly speaking inte närmaste vägen) och nere vid Place Albert 1 så gick jag om fyra personer som gick och bar på flashiga mäklarkataloger. Jag insåg snabbt att de var svenskar och bromsade raskt upp farten och försökte gå lite lagom långsamt så jag skulle höra vad de sa. (En svår konst, de promenerade i olika takt och jag ville ju inte vara alltför uppenbar.)

Det utkristalliserades snabbt att det var två par varav det ena bodde i Valbonne och det andra letade objekt. De var alla överens om att Antibes var underbart vackert, att det var härligt att promenera där de gick (well, det är min favoritpromenad så vad hade ni väntat er?) men att de aldrig skulle vilja bo här. De föredrog Valbonne på alla punkter, de blev ”så trötta” av att besöka Antibes och alla människor. Valbonne var mycket lugnare, en trevlig by. Tyckte paret som bodde där och de andra instämde.

Det egna valet är alltid rätt

Denna konversation fick mig att tänka på något jag läst av mäklaren Carl A Florman, att alla rättfärdigar sina egna val. Florman skriver i ett föredrag han höll för skattebetalarna 2004.

Många kunder har vänner, som bor på Riveran, dessa vänner påverkar ofta köpen. Om vännerna bor i Mougins, kommer de att tala varmt om Mougins, mycket för att styrka sitt eget köp. En del svenskar har köpt på ”fel ställen” att locka sina vänner att köpa just där, är att göra dem en ”björntjänst”.

Det ligger nog mycket i det. Florman förordar för övrigt också Valbonne, precis som paret jag tjuvlyssnade på. Nu har jag ju själv inte bott i Valbonne så jag ska inte säga att det inte är mycket trevligt, de har ju en stor boulebana, en mycket trevlig grönsaksaffär och närhet till åtminstone en fantastiskt vacker vandringsled.

Men personligen tycker jag inte att det kan jämföras med Antibes :-). Att vi hamnade i Antibes var dock en ren slump, kocken skulle titta på objekt i Juan les Pins men klev av på fel tågstation. Han vandrade ett varv, gillade vad han såg och på den vägen är det. Inte något direkt unikt beslut, det bor massor av svenskar i Antibes.

Fördelar med att bo i lägenhet i centrala Antibes

1) Det är gångavstånd till många sandstränder i Antibes. Stränder finns givetvis längs hela kusten men om det är sand-överallt-sand, taggiga klippor eller måste-ta-med-solstol-småsten varierar och på en del orter är det mest privata stränder. Bor man i en domain, ett semesterlägenhetskomplex, är pool ganska vanligt. Strandsäsongen varar från slutet av mars till slutet av oktober, badsäsongen börjar något senare runt månadsskiftet april-maj så närhet till strand är bara väsentligt för de som vistas här under den delen av året.

2) Det är lätt ta sig till och från Nice flygplats från Antibes. Med expressbussen 250 tar det en trekvart. Bussen går var 35:e minut dagtid (obs! Det lönar sig inte att åka ett billigt flyg som landar efter ca 20 för då har bussarna slutat gå). Nice och Cagnes är förstås ännu lättare ta sig till medan hyrbil krävs till de söta småbyarna.

3) Genom att vi bor i stan har vi grönsakshandel, slaktare och morgonöppet café i princip utanför dörren. Vi har också gångavstånd till många boulangerier, marknaden och affärer. Detta är något vi verkligen uppskattar och utnyttjar, varje morgon inleds med färska croissanter och man klarar sig länge utan bil.

4) Antibes är en stad som är levande året om. Många av de mindre turistorterna stänger igen vintertid.

5) Jag gillar Antibes, tycker att gamla stan är charmig, att det är lagom stort och finns mycket vackert att titta på och flera vackra promenader i närheten (bl a upp till fyren eller längs cap d’antibes). Nu är detta rent subjektiva åsikter och jag misstänker att ifall jag bodde någon annanstans, typ Valbonne, så skulle jag tycka att det var det sötaste och bästa stället att bo på.

Nackdelarna med att bo i centrala Antibes

1) Priset. Det är svinaktigt dyrt längs kusten för svenskar (Antibes är för visso betydligt billigare än Cap Ferrat & Monaco men…). Att jag skriver svenskar beror på att många britter också drömmer om att flytta till Riveran och för dem är fastighetspriserna relativt hemlandet inte lika dyrt.

2) Utrymme. Det är en lägenhet och för den som är van vid utrymme i en villa är det ont om förvaring. I lägenheten finns några garderober och till det en garageplats där svensk volvo nätt och jämnt går in. Ingen klädkammare. Inget vindsförråd. Ingen trädgård. I den franska drömmen ingick egentligen en egen olivlund, lavendelfält och en stor trädgård med kamelia, fikon och citronträd. Kort sagt en gård i Provence men det är svårt förena med ett par av punkterna ovan! Vi kompromissar genom att ha ett citronträd på balkongen.

3) Långt till motorvägspåfarten. Motorvägen gör en sväng inåt landet vid Antibes, det är mycket närmare att åka på den vid Villeneuve-Loubet eller Biot exempelvis. Det är också en bit från Antibes till bergen där en viss hund gillar att vandra. Nu kostar det pengar att åka motorväg så det är egentligen bara aktuellt om man ska åka långt, som till Ventimiglia eller IKEA.

Bilden till sist är på ett hus som garanterat inte är till salu. Det är den så kallade katedralen i Antibes. Att den är med beror på att jag såg en lägenhetsannons med en liknande bild, tagen på snedden precis som min (fast med lite mer vidvinkel så större del av kyrkan kom med). Det var för en lägenhet i attraktiva vieil Antibes. Det är området med alla restauranger och mysiga gränder (med tillhörande nattskrän). Husen har några år på nacken (läs renoveringsobjekt…) och står tätt (svalt men mörkt). Jag gillar att gå där men skulle inte vilja bo där. Det finns dock ställen jag gärna skulle titta närmare på. Häromdagen såg jag några svenskar i en fantastiskt renoverad lägenhet. De bodde högst upp (tredje våningen) och hade utsikt över muren och havet. Balkongen var inte så stor men i gengäld var hela väggen in i vardagsrummet öppningsbar!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 26th, 2020 at 10:24 f m